Elke dag twee uur lunchpauze, zie jij dat wel zitten? Ga dan werken in Spanje. In dit artikel helpen we je om de zakelijke cultuur van Spanje te navigeren. Er zijn namelijk een aantal grote verschillen die belangrijk zijn om te weten als expat. Of je nou naar Spanje verhuist en op zoek bent naar een baan of zelf een eigen bedrijf wil beginnen, met een beetje voorkennis integreer je straks vlekkeloos in de Spaanse samenleving.
De Spaanse economie
De belangrijkste industrieën die de Spaanse economie ondersteunen zijn toerisme, energie, agricultuur, en de maakindustrie. De op vier na grootste haven van Europa bevindt zich in Valencia en dit is ook nog eens de drukste havenstad van de Middellandse Zee. Ook heeft Spanje het langste hogesnelheidstreinnetwerk van Europa, en zelfs de op één na grootste van de wereld met China op kop.
De uitstekende infrastructuur en hoge kwaliteit van leven en werken in Spanje maken het leven zeer aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 73% van buitenlandse bedrijven van plan is om hun investeringen in Spanje te verhogen en meer dan 82% is van plan hun personeelsbestand uit te breiden in 2022. Een goed idee om te gaan werken in Spanje dus.
De zakelijke cultuur van werken in Spanje
De Spaanse cultuur is zowel energiek als ongehaast en dit zie je ook terug in de zakelijke cultuur van Spanje. In Spanje staat familie centraal en als je gaat werken in Spanje zal je merken dat onderlinge relaties en integriteit ook hier heel belangrijk zijn. Dat gezegd hebbende moet je niet verwachten dat je overal in Spanje dezelfde waarden en omgangsnormen tegenkomt. Het werken in Spanje heeft door de eeuwen heen namelijk een grote verscheidenheid aan culturele invloeden gekend.
Spanje bestaat uit zeventien autonome regio’s waaronder ook:
- Andalusië,
- Catalonië,
- Baskenland,
- De Canarische en Balearische eilanden,
- Twee autonome stadstaten (Ceuta en Melilla),
- En ook nog een aantal kleine eilanden langs de kust van Marokko.
Elke regio in Spanje heeft haar eigen cultuur en soms zelfs hun eigen taal.
Timemanagement en werktijden
Als je gaat werken in Spanje zal je al snel doorhebben dat het Spaanse concept van tijd en punctualiteit niet overeenkomt met de rest van de westerse wereld. Vergaderingen beginnen en eindigen vaak te laat en deadlines worden niet gehaald. Wat je ook zal zien als je gaat werken in Spanje is dat de werkdag pas echt van start na tien uur ’s ochtends. Dit betekent ook dat je soms pas om acht uur ’s avonds klaar bent met werken.
Ook al bestaat de stereotypische siësta niet echt meer in de moderne Spaanse zakenwereld, je kan wel verwachten dat de lunchpauze zo’n twee uur duurt. Een goede gelegenheid om de lokale restaurants te ontdekken. De meeste bedrijven werken op vrijdag ook maar een halve dag.
Werken in Spanje en vakantie
Een fijne bijkomstigheid van werken in Spanje is dat de scheiding van werk en privé hoog in het vaandel staat. Het is zelfs zo dat de Spaanse overheid wetten heeft doorgevoerd om dit te bewerkstelligen. Sinds de Covid-19 pandemie heeft Spanje zelfs een wet doorgevoerd die personeel beschermt tegen het digitaal online zijn buiten werktijden om.
De Spaanse wet geeft werknemers in Spanje zelfs 30 dagen betaald verlof en twaalf betaalde feestdagen per jaar. Daarentegen kunnen werknemers in Spanje er niet voor kiezen om toch te werken op feestdagen om extra betaald te krijgen. Het komt dan ook zelden voor dat Spanjaarden niet hun volledige aantal vakantiedagen verbruiken of vragen om ze over te dragen naar volgend jaar.

Diversiteit op de werkvloer
Spanje is één van de meest progressieve landen ter wereld als het gaat over diversiteit op de werkvloer. Volgens nationale cijfers komt zo’n 15% van alle werknemers in Spanje uit het buitenland. De Spaanse wetgeving is ook één van de meest robuuste in Europa en biedt enorm veel bescherming voor werknemers. Er wordt streng opgetreden tegen discriminatie op basis van geslacht, ras, huidskleur, nationaliteit, etniciteit, beperking, geloof, of leeftijd. Dit geldt voor zowel directe als indirecte discriminatie en intimidatie.
Spanje staat op nummer acht van de 49 Europese landen als het gaat om LHBTI+ rechten. En de meeste autonome regio’s bestraffen elke vorm van discriminatie op basis van geslachtsidentiteit en interseks status. Spanje heeft ook al wetten die werkgevers verantwoordelijk stellen voor het aannemen en sociale integratie van mensen met een beperking. Bij bedrijven met meer dan 50 werknemers moet tenminste 2% van het personeelsbestand gevuld worden met mensen met een beperking. Kortom, werken in Spanje is niet alleen laid back maar ook nog eens sterk gericht op de sociale zekerheid.