Op deze pagina vertellen we je alles over typisch Spaans eten. Van eetgewoontes en etenstijden tot aan de lekkerste Spaanse gerechten en unieke ingrediënten.
De Spaanse keuken wordt vaak geroemd om het feit dat zelfs de meest veeleisende fijnproevers er verliefd op worden. Typisch Spaans eten barst van unieke smaken, intense geuren, felle kleuren, en eeuwenoude recepten. Ze zeggen dat het eten in Spanje niet alleen een maaltijd is maar een manier van leven, en staat centraal voor de nationale identiteit. De rijke diversiteit van typisch Spaans eten laat de geschiedenis en culturen van het land zien.
Geschiedenis van typisch Spaans eten
Spanje heeft door de eeuwen heen een grote hoeveelheid aan culturele invloeden gehad. Verschillende beschavingen en etnische groepen zoals: de Romeinen, Oude Grieken, Moren en het Joodse volk hebben invloed gehad op de Spaanse cultuur. En daarmee ook op de Spaanse keuken die wij vandaag de dag kennen. De Feniciërs hebben bijvoorbeeld de olijfboom geïntroduceerd op de Iberische Peninsula. De Moren introduceerden: rietsuiker, amandelen, rijst, fruit, groenten, en een grote verscheidenheid aan kruiden en specerijen; zoals anijszaad, komijn, munt, saffraan, nootmuskaat, en kaneel.
Spaanse zeevaarders brachten nieuwe etenswaren met zich mee uit de Nieuwe Wereld (Noord en Zuid-Amerika). Zo werden aardappels, tomaten, cacao, maïs, chilipepers, en vanille onderdeel van de Spaanse keuken en verspreiden ze zich over Europa. Spaans eten heeft daarnaast invloeden gekend uit Frankrijk, Italië, Engeland, en Noord-Afrika. Het resultaat is dat wij nu kunnen genieten van alle fantastische delicatessen uit dit mooie land.
Het Spaanse dieet
Het gebalanceerde mediterrane dieet vind je niet alleen in Spanje maar in alle landen rond de Middellandse Zee. Het dieet is gebaseerd op seizoensgebonden en lokaal gekweekte groenten en fruit. Je zal hier bijna geen verwerkte en voorverpakte levensmiddelen vinden. Typisch Spaans eten bestaat uit een grote verscheidenheid aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, olijven, noten, zaden, en natuurlijk olijfolie. Je vindt ook een beperkte mate aan vis, vlees, melkproducten, eieren en gevogelte terug in Spaans eten. Er wordt in beperkte mate alcohol gedronken (alleen tijdens de maaltijd) en er is weinig rundvlees en geraffineerde suikers terug te vinden. De perfecte combinatie voor een uitstekende gezondheid.
Etenstijden in Spanje
Het dagelijks leven in Spanje draait volledig om de maaltijd. Spanjaarden worden vaak gezien als zeer relaxed maar zitten wel precies op tijd aan tafel. Ze houden ervan om tijd met elkaar door te brengen en het natafelen bij de koffie kan van tien minuten tot wel uren duren. Ze hebben hier zelfs een woord voor in het Spaans – sobremesa wat “over de tafel” betekent. Dit laat duidelijk zien hoe hoog het sociale leven in hun vaandel staat, zonder haast.
Populaire ingrediënten in typisch Spaans eten
Typisch Spaans eten is lekker en gezond. Spanje is ook één van de koplopers als het gaat om biologische agricultuur. Het is de grootste producent van groente en fruit in Europa, en het is dus geen verrassing dat er op lokaal niveau heel veel verbouwd wordt. Ook de visserij en veeteelt doen het vanwege het klimaat en de ligging uitstekend. Dit zijn de populairste Spaanse producten:
- Olijfolie: een fundamenteel component in typisch Spaans eten dat niet in de keuken kan ontbreken. In Spanje wordt al meer dan 3000 jaar olijven gecultiveerd voor de productie van olie. En vandaag de dag komt zo’n 40% van olijfolie uit Spanje.
- Vlees: vlees en producten gemaakt uit vlees zijn een integraal onderdeel van het mediterrane dieet. De bekendste vleesproducten uit Spanje zijn natuurlijk chorizo (gedroogde worst met een karakteristieke rode kleur) en jamón (gezouten en gerijpte ham), waarvan jamón ibérico de ultieme delicatesse is.
- Vis: Spanje heeft na Portugal de hoogste jaarlijkse consumptie van vis per persoon ter wereld. Spanjaarden eten vis zowel vers als, verwerkt, bevroren, gepekeld en zelfs rauw.
- Groenten: in typisch Spaans eten staan seizoensgebonden groenten centraal. Als je op zoek bent naar verrukkelijke groentegerechten dan ben je in Spanje aan het juiste adres. Van Pisto (de spaanse ratatouille) tot de klassieke Gazpacho (koude groentesoep of Ajo Blanco (ook wel witte gazpacho genoemd).
- Fruit: de meeste Spaanse desserts bevatten fruit. Zoals gesuikerd fruit gedoopt in chocolade of vruchten in een intense siroop van druivenmost.
- Kaas: er zijn meer dan 150 verschillende kaassoorten in Spanje en ze worden niet alleen gegeten tijdens de borrel maar ook in desserts, salades, en tapas. Manchego steelt de show en beslaat meer dan een derde van de kaasproductie van Spanje.
Regionale verschillen van de Spaanse keuken
Een oud Spaans gezegde over de verschillen in de Spaanse keuken gaat als volgt: “In het noorden stoof je, in het midden rooster je, en in het zuiden frituur je”. Dit is natuurlijk wel heel oppervlakkig maar tot op zekere hoogte laat dit de culinaire verschillen van Spanje zien. Genoeg te ontdekken dus in het mooie Spanje. Van de groene heuvelruggen in het noorden tot de top van de moderne gastronomie in Baskenland. En van de surf & turf specialiteiten van Catalonië tot de diepgewortelde rijstcultuur en verrukkelijke paella’s van Valencia. Lees meer over typisch Spaans eten in onze blogs!