Wanneer je bijvoorbeeld gaat werken in Spanje klinkt een tweede huis in Spanje natuurlijk als een droom. Het is echter natuurlijk niet alleen zon, zee, strand en een zorgeloos bestaan. Vooral als je de Nederlandse huizenmarkt bent gewend, is een huis kopen in een ander land toch even andere koek. Er zullen genoeg dingen zijn waar je rekening mee zult moeten houden tijdens het koopproces. Ben jij benieuwd waar jij op moet letten, als je een huis wilt kopen in Spanje? Lees dan maar snel verder.
Hoe regel je de hypotheek?
Doorgaans kiezen mensen ervoor om de aankoopsom niet in een keer te betalen, als ze een huis gaan kopen. Het gevolg hiervan is dat je sowieso een hypotheek moet aanvragen. Het fijne is dat je zelf de keuze hebt of je dit bij de Spaanse of de Nederlandse bank regelt. Toch kun je niet zomaar een willekeurige bank uitkiezen.
Kies je bijvoorbeeld voor een Nederlandse bank, dan is het belangrijk dat deze bank enigszins verbonden is aan Spanje. Dit is namelijk een vereiste. In principe is het aan te raden om voor een Nederlandse bank te kiezen. Communicatie verloopt hierdoor namelijk vlotter en je hoeft niet continu alles te vertalen. Ben je bekend met de Spaanse taal of spreek je de taal zelfs vloeiend? Dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk land je de bank je kiest. Maar voor een snel proces, is Nederland de beste keuze!
Verdiep je in de Spaanse wetgeving
Waar je echt op moet letten, is het feit dat Spanje andere wet- en regelgeving heeft dan Nederland. Het is dus aan te raden om contact te leggen met iemand die gespecialiseerd is in deze wetgeving. Een goede optie is het inschakelen van een Spaanse advocaat. Die kent namelijk het Spaanse wetboek van binnen en van buiten. Het kost namelijk enorm veel tijd om dit zelf uit te zoeken. Vooral als je de taal niet goed beheerst, is dit onbegonnen werk. Je kunt ook altijd kijken of je toevallig iemand in je netwerk hebt die jou hiermee kan helpen. Niet iedereen kan immers gemakkelijk een Spaanse advocaat regelen.
Let op de aankoopkosten
Er bestaan in Spanje bepaalde regels voor de aankoopkosten, maar deze regels zijn anders per regio. De registratierechten liggen ongeveer tussen 8% en 11%. Het is handig om hier onderzoek naar te doen, omdat de ene regio dus een stuk duurder kan uitvallen dan de andere regio. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwbouw woning op het Spaanse vasteland? Dan kun je een belastingtarief van 10% verwachten. Hier komen nog extra kosten bij.
Het is in principe pricewise handiger om te kijken voor een woning in het binnenland. Dan ben je namelijk een stuk goedkoper uit. Daarnaast is het vaak een stuk rustiger dan aan de kust. In de zomer zul je dus een stuk minder last krijgen van een stroom aan toeristen. Het ligt natuurlijk helemaal aan jouw eigen preferenties, maar wil je een beetje geld besparen, dan is het binnenland een goede keuze.
Ga je studeren in Spanje? Lees daar meer over op onze website!
Geef een reactie